Ispanya ve Türkiye’de Anayasaciligin Iki Yüzyili. 1812 Cadiz Anayasi’nin Yolunda Sempozyumu

İstanbul Üniversitesi ile Cervantes Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği İspanya ve Türkiye’de Anayasacılığın İki Yüzyılı. 1812 Cadiz Anayası’nın Yolunda isimli sempozyum 5 Mayıs 2012 tarihinde İstanbul Pera Müzesinde 13:00-17:00 saatleri arasında gerçekleştirildi.
Merkezimizi temsilen Merkez Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail ÖZMEN, Prof. Dr. Mustafa YILDIZ ve Doç. Dr. Mustafa AKSU’nun katıldığı sempozyumun açılışını Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Emrah CENGİZ ile Cervantes Enstitüsü Müdürü Sayın Antonio Gil de Carrasco yaptı.
Sempozyumun birinci oturumu Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Kıvanç ULUSOY’un başkanlığında gerçekleştirilmiş olup, açılış konuşmasını Dr. Francisco Villacorta: “Devrim ve Karşı Devrim: İmparatorluğa Karşı Halk. Toprak Karşısında Devlet. 1812 Cadiz Anayasalcılık’ın Paradoksları.” başlıklı sunumunu yapmıştır.
Panelin birinci kısmını oluşturan 19. Yüzyılda Liberal Anayasacılık başlığının altında; Çankaya Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslar arası İlişkiler Fakültesi öğretim üyesi ve İktisadi Bilimler ve İşletmeFakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Aykut Kansu: “1908 Devrimi. Osmanlı Liberal Anayasacılığının Doruk Noktası” Bilimsel Çalışmalar Yüksek Konseyi (CSIC) Beşeri ve Sosyal Bilimler Merkezi’nin Tarih Enstitüsü bilim insanı Dr. Mª Dolores González‐Ripoll: “Yeni Latin Amerika Ülkeleri’nde Cadiz Anayasası’nın İzleri” konulu çalışmasını dinleyicilere aktardı.
20. Yüzyılda Anayasa ve Anayasacılık başlıklı panelin ikinci kısmında ise; Granada Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Miguel Jerez Mir: “İspanya’da Anayasa Yoluna Geri Dönüş: Politik Reform Kanunu’ndan, 1978 Anayasası’na” ve Doç.Dr. Kıvanç Ulusoy “Siyasal Dönüşüm Süreçlerinde Anayasa Yapımı: Karşılaştırmalı Perspektiften Türkiye” isimli araştırmasını dinleyiciler ile paylaştı.
Sempozyumda Üniversitemiz İspanyol Dili ve Edebiyatı öğretim üyeleri dinleyicilere anında çeviri hizmeti verdi. Sempozyum sonrası katılımcılar yine Pera Müzesinde sergilenmekte olan Goya Resim Sergisini gezme imkanı buldu.
Siyasal Bilgiler Dekanı Prof. Dr. Emrah Cengiz sempozyumda emeği geçenlere Üniversitemiz Baltalimanı Tesislerinde yemek daveti verdi.

05/05/2012